Juoko kissasi tarpeeksi vettä?

Juoko kissasi tarpeeksi vettä?

Kissa omaa luontaisesti heikon janontunteen, minkä vuoksi kissat eivät yleensä juo paljoa vettä. Kissan tulisi pääasiassa saada tarvittava nestemäärä ruokavaliostaan. Kissanruoan kosteus on oleellista kissan nesteytykselle sekä asianmukaiselle ruoansulatukselle ja virtsateiden terveydelle. Riittävä veden saanti voidaan varmistaa esimerkiksi kostealla kissanruoalla.

Miksi kissa ei ehkä juo tarpeeksi vettä?

Kissan tapa hankkia tarvittavaa nestettä eroaa koirasta, sillä kissan esi-isät sopeutuivat äärimmäisiin ympäristöolosuhteisiin. Kotikissojen uskotaan polveutuvan Afrikanvillikissoista (Felis silvestris libyca), jotka asuivat aavikolla. Kissaeläinten sopeutuminen kuiviin ympäristöihin voi olla yksi syy moniin kissan nestetasapainon erikoispiirteisiin. Janon yllättäessä kissa on omaksunut tavan tiivistää virtsaansa sen sijaan, että juo enemmän vettä. Kissat ovat oppineet saamaan tarvittavan nesteen saaliistaan. Kissan luontainen saalis, kuten hiiri, sisältää noin 70% vettä.

Kuinka paljon kissa juo päivässä?

Kissan päivittäinen vesimäärä riippuu tekijöistä kuten sen aktiivisuustasosta, ympäristön lämpötilasta, painosta ja ruokavaliosta. 24 tunnin aikana kissa tarvitsee noin puoli desilitraa vettä per kilogramma ruumiinpainoa. Näin ollen 5 kilogramman kissan tulisi juoda noin 2,5 desilitraa vettä päivässä.

Tässä vinkkejä kissan juomisen edistämiseen:

  1. Kissan vesikupin tulisi olla paikassa, josta kissa voi tarkkailla ympäristöään. On kuitenkin suositeltavaa olla sijoittamatta vesikuppia ruokakupin viereen, koska kissat välttelevät yleensä juomista lähellä ruokailualueitaan, sillä saaliin raato saattaisi saastuttaa veden.
  2. On suositeltavaa pitää vesikuppi täynnä ja vaihtaa vesi säännöllisesti, koska kissat eivät yleensä juo seisovaa vettä pitkiä aikoja. Ne voivat myös säädellä vedenkulutustaan, jos vesikupissa on liian vähän vettä.
  3. On hyödyllistä tarjota vettä erilaisista kulhoista ja kokeilla, millaisesta materiaalista ja muodosta kissasi pitää eniten. Yksi kissa voi pitää juomisesta matalasta, matalareunaisesta astiasta, kun taas toinen voi valita pienen, korkeareunaisen lasin. Vesipatsas voi myös olla hyvä vaihtoehto, koska virtaava vesi yleensä houkuttelee kissoja.
Takaisin blogiin