Viisi vinkkiä koiran aktivointiin

Viisi vinkkiä koiran aktivointiin

Koiran aktivointi

Aktivoinnin tarkoituksena on lisätä koiran hyvinvointia ja monipuolistaa sen käyttäytymistä. Tässä kirjoituksessa annetaan vinkkejä siihen, miten koiraa voi aktivoida erilaisilla tehtävillä käyttäen ruokaa ja herkkuja. Nämä koiran aktivointiaktiviteetit tarjoavat koiralle mahdollisuuden täyttää sen synnynnäiset käyttäytymistarpeet. Usein aktiviteetit väsyttävät koiran, joten ne voivat toimia hyvänä rauhoittumiskeinona koirille.

Mitä koiran aktivoiminen tarkoittaa?

Koiran aktivointi viittaa aktiviteetteihin, joihin koirat osallistuvat luonnostaan, kuten haisteluun, jahtaamiseen, kaivamiseen, pureskeluun, repimiseen ja nuolemiseen. Koiran aktivoinnin tarkoituksena ei ole opettaa koiralle uusia asioita, vaan tarjota sille mahdollisuus osallistua luonnollisiin käyttäytymismuotoihin. Pääasiassa aktivointiaktiviteetit ovat itsenäisiä tehtäviä koiralle, jossa ihmisen rooli on järjestää ja valvoa tilannetta.

Koiran aktivointia voi toteuttaa monin eri tavoin. Suunnitellessa aktivointia on tärkeää ottaa huomioon koiran kyvyt ja tarpeet. Koirien tarpeet voivat vaihdella rodun alkuperäisen tarkoituksen perusteella. Esimerkiksi monet terrierit nauttivat kaivamisesta ja repimisestä. Turvallisuus on ensisijaisen tärkeää aktivointitoimissa. Esimerkiksi ei ole suositeltavaa kääriä ruokaa kankaaseen, jos koira taipumus syödä kangasta päästäkseen ruokaan käsiksi. Koiran luontaiset aktivointimieltymykset selviävät parhaiten tarkkailemalla sen käyttäytymistä ja kokeilemalla erilaisia menetelmiä.

 

 

Viisi vinkkiä aktivoimiseen

1. Hajuherkistävä aktivointi

Levitä kuivaruokaa pehmeään lumeen, ruohikkoon tai metsämaahan, jotta koira voi haistella ja itsenäisesti löytää nappulat. Sisätiloissa voit piilottaa kuivaruokaa tai koiran herkkuja eri puolille kotia.

2. Repiminen

Piilota koiran herkkuja tai märkäruokaa tyhjään pahvilaatikkoon tai esimerkiksi munakennoon ja anna koiran repiä se auki.

3. Kaivaminen

Talvella voit piilottaa koiran herkkuja pehmeään lumikasaan ja antaa koiran kaivaa ja löytää herkut itsenäisesti. Sisätiloissa voit luoda kaivupaikan koiralle laittamalla  herkkuja lelujoukon keskelle.

4. Jahtaamisaktiviteetti

Aseta kuivaruokaa tai koiran herkkuja interaktiiviseen palloon ja anna koiran jahdata palloa ja poimia herkut, jotka putoavat ulos itsestään.

5. Nuoleminen

Levitä märkäruokaa nuolemisalustalle tai interaktiiviseen leluun ja tarjoa se koirallesi. Lisätäksesi vaikeustasoa voit pakastaa märkäruoan interaktiiviseen leluun. Märkäruokaa voidaan myös levittää suurelle tarjottimelle tai leivinpaperille.

Takaisin blogiin